image-2016-05-04 DRIE-2

Start je met een verandertraject? Of is er al begonnen maar merk je dat processen stroef lopen? Is er gedragsverandering nodig en vraag je je af wat de beste manier is die voor elkaar te krijgen? Ik kan je daarbij helpen.

Onderstroom
Ik focus op de onderstroom in organisaties. 
Aandacht voor en begrip van die onderstroom zijn essentieel om van een verandertraject een succes te maken. De onderstroom is wat zich onder de waterlijn bevindt: de onzichtbare, ongeschreven regels die bepalend zijn voor het gedrag van mensen in de organisatie, en stollen in hardnekkige patronen.
Als er gedragsverandering gewenst is, is het nodig om te weten waardoor dat gedrag bepaald wordt.
Ik onderzoek het verschil tussen de wereld op papier en de onderstroom. Ik loop mee in de organisatie: woon overleggen bij, praat met medewerkers, toets mijn bevindingen bij hen, ga op in het geheel. Zo krijg ik zicht op de onderstroom, op de cultuur en de ongeschreven regels.


Interventies
Door gedrag te verklaren, wordt duidelijk waarin geïnvesteerd moet worden om dat gedrag te veranderen. Is er een nieuw bedrijfsritueel nodig om van los zand een geheel te maken? Moeten er trainingen op bepaalde competenties komen? De missie heroverwogen? Of moet er een dialoog op gang gebracht worden om tot de best passende plannen te komen?
Ik kom, samen met jou, tot een ‘diagnose’ en kan vervolgens interventies (laten) uitvoeren. Bijvoorbeeld door samen te werken met een trainingsbureau, playback theatergroep of coach. Zodat er vaart komt én blijft in het verandertraject, op weg naar een toekomstbestendig resultaat.